For five

Šta je marketing grafički
dizajn?

Marketing grafički dizajn FOR FIVE dma
Reading Time: 2 minutes

Marketing grafički dizajn podrazumijeva komunikaciju i promociju proizvoda, usluga i brendovih ideala kroz vizuelno privlačne medije prateći identitet brenda.

Kombinacija vizuala s kojima se možemo emocionalno povezati i pametnim marketingom put je do uspješne kampanje.

Sve započinje brendbookom i identitetom bez kojih brend nije dosljedan i prepoznatljiv. Nakon što se polože prvi blokovi, slijedi sjajna i sažeta razmjena poruka putem copywritinga i dobro osmišljene vizuelne slike.

Međutim, rezultati se ne dobijaju samo pomoću vizuala koji oduzimaju dah i pametnih ili duhovitih tekstova i opisa. Integracija marketinga i grafičkog dizajna zaista daje više i podiže kampanje na viši nivo. Znati koga ciljati promocijama, demografske podatke, razumjeti statistike te optimizirati oglase i još mnogo toga završni je korak bez kojeg vrijeme uloženo u copywriting i dizajniranje neće uroditi plodom.

Bitno za istaći je da grafički dizajn nije marketing, ali jeste veoma bitan dio marketinške strategije. Grafički dizajn nije samo kreiranje lijepih vizuala za brošure, web bannere i slično. Grafički dizajn u marketingu podrazumijeva stvaranje emocionalne konekcije s osobama, razumijevanje brenda i brendovog identiteta, cilja određene kampanje i na samom kraju kreiranje vizuala koji će tu kampanju dovesti do cilja i izazvati željenu reakciju potrošača.

Prednosti integrisanja marketinga i grafičkog dizajna

Marketing Graphic Design FOR FIVE dma

Povećava povjerenje i lojalnost u brend održavajući ga dosljednim.

Povećava konverzije. Osobe će vjerovatnije kliknuti na specifičan CTA prije nego na opširni i generički. Trgovac koji oglašava sa CTA buttonom „naručite sada za 30,99 KM“ ispod prekrasne crne torbe će vjerovatno dobiti više klikova i konverzija nego sa generičkim buttonom „saznaj više“ ispod istog proizvoda.

Marketing i grafički dizajn idu ruku pod ruku i daju kontekst sadržaju, stoga poticaj da nešto kupite, kliknete na oglas ili se pretplatite na newsletter... Vizualizacija proizvoda i usluge koji odgovaraju potrebama vaše ciljane skupine daleko se čuje.

Potreba za sinergijom između marketinga i dizajna je očita. Marketing stvara interes za brend, dizajn to vizualizira. Nemojte odabrati jedno jer je oboje bitno za rast i prepoznatljivost vašeg brenda.

Pročitajte više o tome kako i odakle početi s oglašavanjem na digitalnim medijima!

Slični članci