For five

CPC ti visoko leti, a broj klikova nisko pada?

CPC ti visoko leti, a broj klikova nisko pada?
Reading Time: 3 minutes

Da, znam da kada pročitate naslov padne vam na pamet poznata poslovica, i da, naslov jeste inspirisan istom. Jednom prilikom mi je nekoliko prijatelja reklo da moje šale ove vrste nisu smiješne, ali ja bih ovu pripisala rubrici “Klasične šale specijaliste za digitalni marketing”. Šta je, tu je. Možda moram pažljivije birati publiku. Opravdat ću se time da je šala proizvod moje profesionalne deformacije, a objasnit ću vam i zašto.

Ako radite u oblasti digitalnog marketinga, CPC je jedna od prvih metrika sa kojom se upoznate, i već od samog starta muku mučite sa istom. Ukratko, za sve vas koji tek ulazite u svijet digitale, CPC (skraćenica od “Cost per click”) odnosno cijena po kliku, je novčani iznos koji plaćate kada neko klikne na vaš oglas, tačnije vrijednost koju dobijete kada podijelite ukupan utrošeni budžet  kampanje sa brojem zabilježenih klikova unutar iste kampanje.

Naprimjer, ukoliko ste za jednu kampanju potrošili 100 EUR, a ukupno je 500 ljudi kliknulo na oglase te kampanje, vrijednost vašeg CPC-a je 100 EUR / 500 = 0.2 EUR.

Eh, sad, zašto je CPC bitan i čemu tolika muka oko istog?

Recimo ovako - svi volimo za manje novca dobiti više nečega. U ovom slučaju, za manje novca dobiti veći broj klikova. Ukoliko ste razumjeli gore objašnjenu formulu, onda vam je jasno da veći broj klikova spušta vrijednost CPC-a, i obrnuto.

CPC ti visoko leti, a broj klikova nisko pada?

CPC je jedna od metrika za mjeru uspješnosti kampanje, a posebnu pažnju obraćamo na nju ukoliko je cilj kampanje koju optimizujemo brand awareness, reach ili traffic (više o ciljevima kampanja možete saznati u jednom od naših prethodnih blogova). Niži CPC znači veći broj klikova na oglas, što znači da veći broj osoba dolazi na landing page do kojeg vodi oglas (posjete na web stranici se povećavaju), te ste na korak bliže prodaji vašeg proizvoda/usluge posjetiocu iste.

U idealnom scenariju, vaša kampanja bi rasturala sama od sebe od starta, sve više osoba bi klikalo na oglase i time bi vaš CPC opadao (želim, želim…). U realnosti, ipak, snižavanje CPC-a je samo jedan sastavni dio svakodnevne optimizacije kampanje u online oglašavanju i potrebno je uložiti određeno vrijeme i testirati različite strategije za postizanje što boljeg rezultata.

U posljednje vrijeme malo više se družim sa Google Ads kampanjama i moram priznati (Facebook, poklopi uši) da su mi dosta prirasle srcu, pa u ime toga donosim nekoliko savjeta za prizemljavanje CPC-a na ovim kampanjama:

      1. Obratite pažnju na ad grupe unutar jedne Google Ads kampanje - ima li neka sa značajno većim prosječnim CPC? Ukoliko ima, prvo se njoj posvetite. Ukoliko kampanja traje već neko vrijeme i ostale ad grupe imaju dobar performans, razmislite da pauzirate ad grupu sa visokim CPC.
      2. Dodajte novu ad grupu sa novom ciljnom skupinom i testirajte njen performans.
      3. Pogledajte oglase - uđite na listu oglasa i pogledajte u kolonama kako se kreće vaš CPC - uporedite vrijednosti i pauzirajte oglase sa visokim CPC. Također, razmislite da napravite i novi zamjenski oglas.
      4. Saznajte koji placement vas skupo košta - ukoliko imate postavljene placemente za oglase, pogledajte ima li neki koji vam nije od krucijalnog značaja, a ima visok CPC. Takve placemente pauzirajte, a potencijalno dodajte nove.
      5. Promijenite bidding strategy kampanje - Google vam omogućava da napravite eksperimentalnu kampanju u kojoj možete testirati kakav rezultat bi donijela određena izmjena u kampanji. Napravite je i pustite da traje određeni period. Nakon toga uporedite rezultate eksperimentalne i originalne kampanje za period u kojem su obje bile aktivne i ostavite aktivnu onu koja ima bolji performans i niži CPC.

Probajte napraviti neku od ovih izmjena i pratite kako se vaš CPC ponaša.

NAPOMENA: CPC je samo jedna u nizu metrika koje pratim prilikom optimizacije Google Ads, Social media ili drugih online plaćenih kampanja, ali ne i najbitnija. Ukoliko vaša kampanja ima cilj ostvariti što veći broj konverzija, metrike vezane za konverzije (conversion rate, cost per conversion…) igrati će vam veću ulogu pri donošenju odluka u procesu optimizacije kampanja.


Ukoliko niste sigurni da li radite pravu stvar za svoje klikove, a želite ostvariti veći broj posjeta na vašoj web stranici, kontaktirajte nas čim prije. Znate kako kažu, bolje spriječiti nego liječiti 🙂

Slični članci